Thursday 11 June 2015

Stock ayam untuk baby :-)

Assalamualaikum semua!

Hari ni mar nk share camne nak prepare stock ayam utk baby. Boring kan asyik bagi buah, sayur, ikan bilis ke. Hehe. Ayam bole start bagi mase umur 6 bln, tapi sebab 6 bln tu mar bg puree only, 7 bln oat + puree, mase 8 bln bru mar bg ayam kt baby. Mcm biase, I have no rush nak bg dia makan mcm2, no rush for him to grow up. Huhu.

Senang ler sangat2 buat sup ayam utk baby ni. Walaupun malas/ penat, bole je nak potong2, campak2 dlm periuk tu. Okeh, bahan2 yg diperlukan ialah :


1 biji bwg holand (bwg besar kuning tu)
3-5 ulas bwg putih 
Pure olive oil
Sup bunjut
2 batang celery
1 batang carrot
Ayam (ikut suke banyak mana, dlm 5-6 ketul ke)

Cara-caranye :
Panaskan olive oil dlm periuk, potong 4 bwg holand, ketuk bwg putih. 
Tumis sampai naik bau, masukkan isi ayam yg dah dibasuh bersih. 
Balik2kan kejap, pastu masukkan air.
Pastu, masukkan sup bunjut. Air tu mar xletak byk, cukop2 sup bunjut & ayam tu terendam je, sbb xnk tawar. Kite kan xbg garam lg kat baby.
Pastu, masokkan celery & carrot. Potong besar2 je, sbb nanti xpakai pun sayur2 ni. Just nak bg perisa kat sup tu. 
Siap! Haa, simple kan? Huhu. Biarkan reneh selama 1 jam, bagi jus ayam, jus celery, jus carrot semua cukup rase kat sup tu. Api biarkan perlahan je. Bile tgk air mcm dah sikit sangat, tambah sikit bg terendam balik ayam tu tadi ye.

Lepas dah 1 jam, tapis isi2 semua tu, just amik sup ayam tu je. Mar simpan dalam cube2 ais macam simpan puree, senang bile nak masak, campak2 je cube stok ayam tu dlm bubur nanti. Isi ayam tu pn bole simpan frozen, mase dia 8 bulan tu, mar blend dlu isi ayam tu, simpan dalam aluminium foil/ bekas kecik2. Jadi bile masak, amik je 1 portion kecik tu, campak gak dalam bubur. Mar masak memang main campak2 je. Haha. Isi ayam tu jangan simpan lelame sgt ye, kite pn makan suke fresh kan. Selalu mar abeskan dlm 5-7hari. Stock sup ayam tu bole simpan 1 bulan. Sayur2 tu semua, buang je ye, sbb dah 1 jam reneh, xde khasiat dah tu. 

Sesi simpan isi ayam. Mar letak portion for 1 meal per aluminium foil yg dh potong kecik tu.

Dh siap berpeket2, simpan kt frozen. Bile nk masak, just amik 1 peket, campak masok dlm bubur/ just make it warm before bg baby.

Haa, senang kan? Syok baby dapat makan ayam nnt. Hehe. Pls note ni bukanla resepi mar, mar pn belajar2 dgn kengkawan, and nk share dgn kengkawan jugak :-)

Selamat menjamu baby, mommies! Till next time :-*


2 comments:

  1. menarik!!!

    patot cuba nihhh~

    hehehe

    ReplyDelete
  2. Sila2. Hehe. Ade yg reneh sampai 12jam, lg lama lg sedap la katanye. Tp adoyai, abes cepat la gas camtu. Hihi. 1-2 jam ok lg la 😊

    ReplyDelete